Persberichten

Van Leer Trekken - Maand van de Geschiedenis 2014

flyerDe uitdrukking Van leer trekken bestond al in de zestiende eeuw en betekende destijds voorbereiden op een gevecht. Leer staat in deze zegswijze eigenlijk voor leren schede, oftewel het foedraal waarin een steekwapen opgeborgen wordt om te voorkomen dat de eigenaar zichzelf verwondt. In onze tijd is de betekenis verschoven van een aanval voorbereiden naar een (verbale) aanval ondernemen.

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum bezit een kleine maar fraaie collectie leren wapenhouders uit tal van landen. De collectie varieert van mes-, sabel-, degen,- en zwaardschedes vanaf de 15de eeuw tot hedendaagse pistoolhouders en geweerfoedralen.

Drievoudige mes Oost AfrikaIn het kader van de Maand van de Geschiedenis, die in Oktober plaats vindt en als thema Vriend en Vijand heeft, wordt een selectie uit deze collectie in een tijdelijke mini-expositie aan het publiek gepresenteerd. Zeer noemenswaardig zijn een drietandig ritueel mes uit oostelijk Afrika en een Aziatische messchede van roggeleer. De oudste messchede in de tentoonstelling dateert van de 16de eeuw.

De mini-expositie Van Leer Trekken is te bezichtigen t/m 2 november 2014. Bezoekers van de expositie kunnen bij de balie van het Schoenen Museum een armbandje afhalen met het thema van de Maand van de Geschiedenis (zolang de voorraad strekt).

Van Leer Trekken - 25 september t/m 2 november 2014