Museum nieuws

Over Grenzen- Maand van de Geschiedenis

06737 mali
Laars uit Mali ca. 1900 ©Schoenen Museum

De Maand van de Geschiedenis 2016 gaat op zoek naar hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken. Grenzen zijn cultureel bepaald en sterk persoonlijk - volgens Schopenhauer houdt iedereen de grenzen van zijn eigen gezichtsveld voor de grenzen van de wereld.

Begrensd

Schoenen bepalen hun eigen grenzen. Sommig schoeisel wordt alleen gedragen in een bepaald gebied (streek- of volksdracht), door een bepaalde beroepsgroep (boeren, vissers, mijnwerkers etc) of door een specifieke sociale klasse (adel, geestelijken, sjamanen, opperhoofden). Maar schoeisel kan de mens ook over een grens heen helpen, door middel van reizen, ontdekkingsreizen of opklimmen in de sociale rangorde. Anderzijds kan het ontberen van het juiste schoeisel juist voorkomen dat zo’n grens overschreden kan worden.

10883 harmonicalaars

Harmonicalaars, Tsjechië - 2008     ©Schoenen Museum

Maand van de Geschiedenis

In het kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis 2016 ‘Grenzen’ toont het Schoenen Museum een selectie voorwerpen (schoenen, maar ook andere voorwerpen) van ‘over de grenzen’. Soms ligt die grens heel dichtbij, in Nederland, België of ten minste Europa. Andere voorwerpen vinden hun oorsprong op de overige continenten die onze planeet rijk is. De mini-expositie wordt stap voor stap ingericht, daarbij steeds meer grenzen overschrijdend. De eerste vitrine bevat voorwerpen uit Europa. De overige vitrines zullen in de komende weken beetje bij beetje gevuld gaan worden zodat de bezoeker de reis over de grenzen kan blijven volgen en er steeds weer nieuwe gebieden ontdekt zullen worden.

Grenzeloos

De basis voor deze mini-expositie ligt bij de artikelen over etnografisch schoeisel uit de collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum, die al meer dan tien jaar verschijnen in de nieuwsbrief van Hanssen Footcare en daarvoor in het vaktijdschrift Podopost. De objecten die centraal staan in deze korte artikelen, vormen ook de kern van de mini-expositie aangevuld met minstens zo interessante objecten waar ook grenzeloos over te vertellen valt.

Over Grenzen: 1 oktober 2016 t/m 1 januari 2017