Museum nieuws

Gif kus: de gesmoorde werkelijkheid van Disney prinsessen.

 Mulan Disney AAA X KF A

Photo: Jimmy on the Run. Klik op foto voor vergroting.

Elegant, onderdanig, passief wachtend op de prins op het witte paard, die hen komt redden van de kwade macht of vervloeking die hen in een ijzeren greep houdt. Zonder uitzondering kan hun bevrijding alleen bewerkstelligd worden door een knappe, sterke en bijzonder moedige prins die de slechterik verslaat, dan wel in het bezit is van een magisch drankje dat hetzelfde effect oplevert. Dit is het karakteristieke en weinig geëmancipeerde beeld van sprookjesprinsessen die in klassieke Disneyfilms als rolmodel voor kleine meisjes ten tonele worden gevoerd.

Onderschat nooit een prinses!

In tal van sprookjes wordt gesproken over huishoudelijke taken, over de straffen die staan op het overschrijden van grenzen, zoals het aannemen van glanzende appels (Sneeuwwitje), het aanraken van een verboden spinnenwiel (Doornroosje) en over nederigheid en onderdanigheid -eigenschappen die voor meisjes belangrijker worden geacht dan moed en zelfbewustzijn-. Zelfs wanneer de prinses avontuurlijk is en een missie heeft, geeft ze graag haar gehele identiteit op voor een man die ze nooit eerder heeft ontmoet (Ariel). Pas sinds de jaren 1990 is er een kentering in Disneyfilms waarneembaar met de duidelijke boodschap dat de kracht van een prinses niet onderschat mag worden (Pocahontas, Mulan).

 AAA X KF Disney a

Photo: Jimmy on the Run. Klik op foto voor vergroting.

Verborgen rebellie

Schoenontwerper Amber Ambrose Aurèle (AAA) en grafisch ontwerper Kesha Felipa analyseerden samen de verborgen rebellie en het verlangen naar afhankelijkheid van deze jonkvrouwen-in-nood. Gif kus is een verwijzing naar de gevaarlijke overtuiging dat vrouwen mooi moeten zijn en hulpeloos moeten wachten tot hun enige lotsbestemming vervuld wordt; het vinden van de ware liefde. De ontwerpers bundelden de symboliek en de karakteristieke kenmerken uit drie sprookjes en vertaalden ze in beeld dat werd toegepast op schoenen en sjaals.

Drie paar schoenen en een sjaal uit de collectie Poisonous Kisses van Amber Ambrose Aurèle en Kesha Felipa zijn t/m 15 mei 2016 te zien in de garderobe van het museum.