Museum nieuws

Internationale waardering voor collectie van Schoenen Museum.

Tokio Kumagaï bezoek A

De heren Watanabe (r) en Okuno bij de vitrine met Kumagaï schoenen

In 1991 vond in het Nederlands Leder en Schoenen Museum de tentoonstelling Tokio Kumagaï Schoenen plaats. Kumagaï verwierf in de jaren ’80 zowel in Japan als in Europa faam met zijn bijzondere schoenontwerpen. In 1987, op het hoogtepunt van zijn roem overleed hij, slechts 39 jaar oud. Zijn nalatenschap in de vorm van honderden prototypes bleef in het bezit van Itokin, het Japanse concern dat Kumagaï’s label beheerde. Meer dan 450 van die prototypes werden door de directeur van Itokin, de heer Minoru Watanabe, ten behoeve van de geplande tentoonstelling aan het Nederlands Leder en Schoenen Museum geschonken.

Musée des Arts Décoratifs

In 2017 is het alweer 30 jaar geleden dat Kumagaï overleed. Om de nagedachtenis aan zijn goede vriend te eren, is Watanabe bezig een overzichtstentoonstelling te organiseren die in het najaar van dat jaar zal plaats vinden in Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Samen met Narumu Okuno, evenals Watanabe een groot fan van Tokio Kumagaï, bezocht hij afgelopen woensdag Waalwijk. De heer Watanabe sprak zijn waardering uit voor het zowel de vaste presentatie van het museum als voor de zorgvuldige wijze waarop de door hem geschonken schoenen bewaard worden. Dankzij deze jarenlange zorg zijn Kumagaï’s schoenen nog altijd in dezelfde staat als waarin ze destijds in de collectie werden opgenomen en zijn ze zonder meer geschikt bevonden om te schitteren in de tentoonstelling in de stad waar Kumagaï in de jaren ’80 woonde en werkte.

Watanbe en Okuno A

MoMu Antwerpen

Het is overigens niet voor het eerst dat het Nederlands Leder en Schoenen Museum schoenen uitleent aan buitenlandse musea. Momenteel bevinden zich diverse schoenen uit de Waalwijkse collectie in de afgelopen woensdag geopende tentoonstelling Foot Print in het Antwerpse ModeMuseum (MoMu). Andere tentoonstellingen waar schoenen uit Waalwijk te bewonderen (zullen) zijn, vinden plaats in Klagenfurt (Oostenrijk) en Hasselt (België). Opvallend is dat zowel MoMu als Klagenfurt ook schoenen van Kumagaï in bruikleen hebben van het Schoenen Museum.

Enkele schoenen uit de Tokio Kumagaï collectie