Museum nieuws

Nationale Museumweek: Ons Echte Goud

logoDe Nationale Museumweek, het logische vervolg op het Nationale museumweekend, vindt dit jaar plaats van 18 t/m 26 april. Het thema is ‘Ons Echte Goud’. In de Nationale Museumweek vinden de activiteiten niet alleen in de musea zelf plaats, maar ook in de directe omgeving. Het Nederlands Leder en Schoenen Museum haakt hierop aan met onder meer twee stadswandelingen in het kader van “De Tweede Gouden Eeuw’.

Ons Echte Goud

Het ‘Echte Goud’ van het Schoenen Museum laat zich niet in één voorwerp samenvatten. De geschiedenis van de schoennijverheid en –industrie in Waalwijk en omstreken ligt aan de basis van het museum. Als vertegenwoordiger van die ontstaansgeschiedenis is gekozen voor de Goudmijn, het straatje dat tussen 1862 en 1867 in Waalwijk werd aangelegd en dat decennialang onderdak bood aan schoenmakers en hun families. In een speciaal voor de Museumweek ingerichte vitrine worden verschillende voorwerpen, refererend aan de Goudmijn, getoond. De audiovisual in het museumcafé verhaalt over het leven in de Goudmijn en tijdens twee stadswandelingen wordt dit leven aanschouwelijk gemaakt tijdens een bezoek aan de enige overgebleven voormalige schoenmakerswoningen in de Hooisteeg in Waalwijk.

De Goudmijn WaalwijkActiviteiten

De Nationale Museumweek in het Nederlands Leder en Schoenen Museum gaat op 18 en 19 april van start met een weekendlang gratis toegang. De stadswandelingen vinden, bij voldoende belangstelling, plaats op dinsdag 21 en woensdag 22 april. Aanmelden voor deze wandelingen kan door middel van een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.onder vermelding van de dag van uw voorkeur of bij het Nederlands Leder en Schoenen Museum (T 0416-332738). De wandelingen gaan van start om 13.30 uur vanaf het Schoenen Museum waar ze rond 16.00 uur ook weer eindigen.

Deelname aan de wandeling kost €8,50 p.p. Voor een bezoek aan het museum gelden na 19 april weer de reguliere entreeprijzen.