Museum nieuws

Mini-expositie KERMIT TESORO

mothVanaf 15 oktober toont het Nederlands Leder en Schoenen Museum schoeisel van de Filippijnse allround ontwerper Kermit Tesoro.

Kermit Tesoro begon als kostuumontwerper maar werd al snel door anderen op het hoge kunstzinnig gehalte van zijn ontwerpen gewezen. Sindsdien richt hij zich vooral op mode en kunst. In Azië is Tesoro een beroemdheid sinds bekend werd dat hij en, de eveneens van de Filippijnen afkomstige, Leeroy New verantwoordelijk waren voor de ‘muscle dress’ die singer/songwriter Lady Gaga draagt in haar videoclip Marry the Night. De outfit was eerder al te zien tijdens de Philippine Fashion Week in 2010 en werd daar gespot door een medewerker van Gaga.

Tikbalang---Kermit-Tesoro

'Tikbalang' 2012
Black-Crystal-Meth---Kermit
'Black Crystal Meth' 2012

Filippijnse schoenenhoofdstad

Tijdens zijn voorbereidingen voor de Fashion Week in 2008 realiseert Tesoro zich dat hij, om het silhouet compleet te maken, ook schoenen aan zijn collecties toe moet voegen. Hij reist af naar Marikina, ook wel de schoenenhoofdstad van de Filippijnen genoemd, waar hij zich de beginselen van het schoenmaken eigen maakt. Met veel geduld en goed inzicht in verhoudingen weet hij sindsdien de ene na de andere bijzondere creatie te maken.

Fetishism in Fashion

Zijn schoenen zijn zeer geliefd bij een select publiek en waren te zien in tal van exposities waaronder Fetishism in Fashion tijdens MºBA 2013 (Arnhem) en Shoeting Stars in Kunsthaus Wien ( Wenen).

Black Crystal Meth

De banden tussen Kermit Tesoro en het Nederlands Leder en Schoenen Museum dateren al vanaf 2011. Nu is het dan niet alleen gelukt om zijn schoenen te mogen exposeren: alle paren in deze mini-expositie zijn zelfs door Tesoro aan de museumcollectie geschonken.

Hoewel ook de Black Crystal Meth deel uit maakt van de schenking, zal deze pas in mei volgend jaar van een tentoonstelling in Basel terugkeren. Tot die tijd moet het publiek het helaas met een afbeelding van dit geweldige ontwerp doen. De overige schoenen zijn tot 14 januari 2014 te zien in de filmzaal van het museum.