Leentjebuur schoenen

cavalli email

Roberto Cavalli bloemsandaal. ca. 2000. © Coll. Nederlands Leder en Schoenen Museum

Na alle drukte rond de tentoonstellingen Van Onderaf Bekeken en Lost & Found; Romeinse schoenvondsten uit Schotland in het Nederlands Leder en Schoenen Museum én S.H.O.E.S. in de Kunsthal kom ik er eindelijk aan toe om mijn periodieke bijdragen voor enkele vakbladen en nieuwsbrieven te schrijven.

Roberto Cavalli

Zo ook een stukje voor de museumagenda waar al enkele jaren steeds een ander object uit onze collectie in heeft mogen staan. Dit jaar is het thema van de agenda ‘bloemen’ en zodoende viel de keus voor een object dit jaar op een sandaal met grote emaille bloemen van Roberto Cavalli.

Donald J  Pliner sandaal 20

Donald J. Pliner sandaal - 2005

Het is een typisch Cavalli muiltje; leren bandjes met animal print – python om precies te zijn – en opvallende bloem ornamenten in felle kleuren, bezet met veel glitters. De datering is een beetje lastig, maar ergens tussen 2003 en 2005 is een veilige aanname. Dezelfde bloemen komen voor op sandaaltjes van de Amerikaanse schoenontwerper Donald J. Pliner, die in 2005 te koop waren. Gecombineerd met, hoe verrassend, een reptielprint op bandjes én inlegzool. Aangezien we de exacte datering van de Cavalli sandaaltjes (nog) niet weten blijft het giswerk of de heren Cavalli en Pliner leentjebuur bij elkaar hebben gespeeld. We zullen het er maar op houden dat het in de lucht hing.

Just Cavalli 2009

Just Cavalli - 2009

Terry de Havilland

Opvallender is de Cavalli platform sandaal uit 2009 die ik even later op het web tegenkom. Een opvallend model, vooral vanwege de kleurencombinatie en motief. De plateauzool is omkleed met zwart suède waarop een golvende motief van goudkleurig leer en rozerood suède is aangebracht. Op de neus van het zelfde rozerode suède een streep die in een scherpe hoek naar de zool afbuigt. Het bovenwerk bestaat uit een hielstuk en diverse bandjes van zwart lakleer die in een t-bandsluiting samen komen.

Terry de Havilland  1974

Terry de Havilland, 1974 © Coll. Nederlands Leder en Schoenen Museum

Ik herken de sandaal meteen; het is één van de populairste schoenen in onze museumcollectie. Een model dat aan vrijwel iedere bezoeker een oh of ah ontlokt. Maar niet van meneer Cavalli. Nee onze platform sandaal is van de Britse ontwerper Terry de Havilland. Uit 1974!

Jan Jansen en Prada

Tsja, het gebeurt natuurlijk wel vaker dat men ‘inspiratie’ opdoet bij collega’s. Zoals Prada dat in 2006 deed met een bamboe sandaal, die zeer veel overeenkomsten vertoonde met (maar juridisch gezien genoeg verschilde van) de Rattan schoen van Jan Jansen uit 1973.

Aangezien het bovenwerk van de schoen uit 1974 ook volledig anders is dan het bovenwerk van de Cavalli schoen uit 2009, veronderstel ik dat het hier niet om een De Havilland tribute schoen gaat. Hoewel er voor De Havilland zelf waarschijnlijk weinig anders opzit dan het maar als zodanig te beschouwen, omdat er juridisch gezien waarschijnlijk precies genoeg verschillen tussen beide schoenen aan te tonen zijn om niet van een kopie te kunnen spreken. Zowel de Rattan als de sandaal van Terry de Havilland is momenteel, samen met ruim 175 andere juweeltjes uit de collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum, te zien in de Kunsthal, Rotterdam!

Miuccia Prada ss 2006

Prada, 2009.

Rattan Jan Jansen  1973

Rattan, Jan Jansen, 1973 © Coll. Nederlands Leder en Schoenen Museum
Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht iedere twee weken schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.