Lisa Tucci

Dwalend door de database van het Schoenen Museum, stuitte ik op schoenen van het merk Lisa Tucci. Opvallend aan deze schoenen is de vaak bijzonder gevormde hakken. Ook de rest van de vormgeving is op een prettige manier…anders. Waarom zien we zo weinig van dit label in de winkel?

lisa tucci

Inspiratie opdoen in Italië

Een aantal jaar geleden ontvingen we nog een aantal monsterexemplaren van Lisa Tucci via de (Nederlandse) manager van dit bedrijf met de Italiaans klinkende naam. Toch is het label niet van zuidelijker oorsprong dan Zuid-Limburg, Heerlen om precies te zijn. Het bedrijf werd opgericht door Hans Loffeld, de uitbater van een kleine keten van café’s. In de jaren ’70 maakte hij een reis van 4 maanden, waarbij hij ook Italië aandeed. Hier kwam hij op het idee om ‘in de schoenen te gaan’.

LisaT 1989-1990

Lisa Tucci 1989-1990 © Schoenenmuseum.nl

LisaT 2008

2008 © Schoenenmuseum.nl

Opvallend schoenenmerk

Samen met een Italiaanse ontwerper – die niet bij naam genoemd wordt op de website van Lisa Tucci- ontwikkelde Loffeld zijn opvallende schoenenmerk. Lisa Tucci groeide uit tot een heus familiebedrijf toen zwager Huub en zoon Alexander erbij betrokken werden. Volgens de bedrijfsfilosofie is een schoen een goede schoen wanneer het zich binnen een modetrend van andere schoenen onderscheidt, een slanke, sportieve look én een goede pasvorm heeft. De kwaliteit van de gebruikte materialen heeft de hoogste prioriteit bij Lisa Tucci. Mooie omschrijving, maar toepasbaar op meerdere bedrijven!

Lisa tucci 1980-1985

Lisa Tucci 1980-1985 © Schoenenmuseum.nl

Lisa Tucci 1990

Lisa Tucci 1990 © Schoenenmuseum.nl

Bedrijfsfilosofie

Toch vallen de schoenen van Lisa Tucci mij steeds weer op binnen de collectie van het Schoenen Museum. En dat komt omdat ze de mooie woorden van de bedrijfsfilosofie ook echt waar maken. De schoenen zijn echt anders dan wat je gemiddeld in de winkels ziet, zelfs als ze uitgevoerd worden in de behoudende Hollandse modus (lees; bruin, zwart en alles daar tussenin). Maar de modellen komen pas echt tot hun recht in uitbundige kleuren zoals de modellen van rond 1990 op bijgaande foto’s.

LisT1990-1995

1990-1995 © Schoenenmuseum.nl

LisaT 1990

1990 © Schoenenmuseum.nl

Fel van kleur

Op de site van Lisa Tucci kom ik voor komende zomer maar één model tegen. Die is dan echter wel weer heerlijk fel van kleur; paars met rood! Jammer dat de hak zo slecht te zien is op het fotootje, maar ik denk dat ik deze schoenen zo zou dragen.

Bali light

Bali light zomer 2013

Op de website staan ook de 18 verkoopadressen in Nederland, waaronder 1 in mijn woonplaats. Een winkel die ik ken maar waar ik nog nooit iets gekocht heb. Die winkel bestaat al minstens 20 jaar en volgens mij verkopen ze ook al zo lang Lisa Tucci. En toch heb ik nog nooit iemand met dergelijke schoenen zien lopen. Een teken aan de wand? Of verkopen ze vooral de eerder genoemde ‘behoudende Hollandse modus’ en valt het mij daarom niet op? Misschien dat ik maar eens moet gaan kijken of ze die paars/rode zomerschoentjes verkopen….

Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht iedere twee weken schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.