Van slag door sneeuwschoenen

snow1Van de week zat ik een stukje te typen voor de nieuwsbrief van een relatie. Ik mag altijd zelf het onderwerp bepalen, zolang het maar over niet-westers schoeisel gaat. Op zoek naar extra informatie stuitte ik op een heel interessant, voor mij totaal onbekend, stukje geschiedenis.

Martelwerktuigjes

Niet-westers schoeisel spreekt veel vaker tot de verbeelding dan westers. Andere culturen hebben nu eenmaal andere gewoontes, een andere smaak maar vooral ook andere leefomstandigheden die om aangepast schoeisel vragen. De gin liens uit China zijn natuurlijk een prachtig voorbeeld van tot de verbeelding sprekend schoeisel. Kleine martelwerktuigjes zijn het, maar schitterend gemaakt en heel decoratief. Voor het betreffende artikeltje was de keuze echter gevallen op iets minder petieterigs: Canadese sneeuwschoenen!

Geen echte schoenen

Sneeuwschoenen zijn eigenlijk geen echte schoenen maar meer een soort hulpzool die het oppervlakte van schoeisel vergroot zodat de drager niet in de rulle sneeuw wegzakt. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van rondgebogen loofhout waartussen pezen of leren riempjes gespannen zijn. Dit soort sneeuwschoenen zou 4.000 à 6000 jaar geleden zijn bedacht in Centraal-Azië. Via migratie belandden de sneeuwschoenen in Noord-Amerika waar ze een vast onderdeel werden van de uitrusting van de inheemse bevolking.

Franse en Indiaanse oorlog

En toen… kwamen de Europeanen in Canada. Zoals ze overal ter wereld deden, walsten ze het land binnen, onderwierpen de inheemse bevolking, eigenden zich de beste stukjes land toe… en bevochten elkaar.MistassiniCreefamilyhuntingcamp-Winter1979

Tijdens de ‘Franse en Indiaanse oorlog’ tussen de Britse, Franse en Spaanse kolonisten bijvoorbeeld. Deze oorlog maakte deel uit van een veel groter conflict, namelijk de ‘Zevenjarige Oorlog’ tussen de aartsvijanden Oostenrijk en Pruissen. Oostenrijk sloot een alliantie met Frankrijk en Groot-Brittannië steunde Pruissen.
Als gevolg daarvan zetten de vijandelijkheden tussen de Britten en Fransen zich voort in de koloniale gebieden. Omdat de oorlog verschillende continenten besloeg, staat de ‘Zevenjarige oorlog’ ook wel te boek als de allereerste wereldoorlog.
Slag op sneeuwschoenen

Aangezien het nogal wil winteren in Canada, zal het niemand verbazen dat er tijdens de Franse en Indiaanse oorlog ook wel eens gevechten plaats vonden in de sneeuw. Een van die gevechten is de geschiedenis ingegaan als de 'Slag op sneeuwschoenen'. Dit gevecht vond plaats in de bossen ten westen van Lake George in maart van het jaar 1758. Het spannende verslag van de Britse Rangers onder leiding van Kapitein Robert Rogers verhaalt van een barre 4 uur durende mars op sneeuwschoenen door het bevroren bos.

Bloedbad

Met in totaal 184 man ging hij op pad om een aanval uit te voeren op de Franse forten Carillon en Saint Frederick. Hij slaagde erin om een Franse patrouille te overvallen en volledig in de pan te hakken. Echter, terwijl zijn soldaten druk bezig waren om hun slachtoffers te scalperen, werden ze zelf verrast door een tweede Franse patrouille bestaande uit overwegend Iriquois en Nipissing Indianen. De Engelsen ondergingen hetzelfde lot als hun Franse tegenstanders eerder. Alleen Roberts en twee van zijn officieren ontkwamen aan het bloedbad en werden als krijgsgevangen afgevoerd. Uiteindelijk wist Roberts te ontsnappen en verslag uit te brengen van zijn fatale missie.

Canada 1ste20steECanada 1ste helft 20ste eeuw © Schoenenmuseum.nl

Canada - Quebec 1981 c NLSMSneeuwschoen Canada - Quebec 1981 © Schoenenmuseum.nl

native-american-trappers-carrying-furs-on-snowshoes-in-a-forest-of-the-pacific-northwest
Prehistorisch tennis racket

Kijk, in dit soort verhalen kan ik mij dus helemaal verliezen! Wat een ontzettend boeiende informatie duikt er dan ineens op rond die schoen met het voorkomen van een prehistorische tennis racket.
Stel je eens voor; 4 uur door een dikke laag sneeuw door het bos ploeteren. Steeds weer alert moeten zijn op vijandelijke soldaten cq scalperende indianen terwijl je kont er finaal afvriest! En geen enkele kans dat je die nacht lekker onder een donzen dekbedje op je verwarmde waterbedje stapt maar dat de enige warmte van de mannen naast je komt want een kampvuur is natuurlijk uit den boze!

Native American Indian Woman weaving snwoshoes
Native American  vrouw bezig met het maken van sneeuwschoenen

Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht wekelijks schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.