Olympische collectie van Karl Lagerfeld

KARL olympicHad ik het vorige week al over de Tour de France en wielrenschoenen – deze week zijn de Olympische Spelen aan de beurt. Niet omdat ik zo’n sportfanaat ben. Integendeel zelfs. Maar als niemand minder dan Karl Lagerfeld het zich verwaardigt om een collectie speciale mini-collectie ter ere van de Spelen te ontwerpen, kan ik natuurlijk niet anders dan er aandacht aan schenken!

Karl als discuswerper

Team Karl, zo heet de collectie, (een samenwerking tussen KARL x ILOVEDUST x Selfridges) is alleen te koop bij het Londense warenhuis Selfridges. Waaruit die collectie bestaat is mij niet helemaal duidelijk, maar er wordt wel melding gemaakt van een t-shirt met een afbeelding van Lagerfeld zelf als discuswerper. Klinkt hilarisch. Het lijkt niet waarschijnlijk dat er ook Olympische schoenen verkocht zullen worden. En dat is dan weer jammer.

Olympische Spelen in Mexico

Ze bestaan wel, Olympische schoenen. Sterker nog: wij hebben er één! Het is een pump uit 1968, het jaar dat de Olympische Spelen in Mexico gehouden werden. De schoen werd ingezonden als wedstrijdmodel voor de International Shoe Design Competition (I.S.D.C.) die destijds door de Federatie van Schoenfabrikanten en het Schoenen Museum werden georganiseerd. Aan deze ontwerpwedstrijd, die in totaal 5 keer georganiseerd werd, namen tal van ontwerpers en fabrikanten deel. Alle ingezonden schoenen werden na afloop van de wedstrijd eigendom van het Schoenen Museum.

Karina - Christian Dior  1968
Karina - Christian Dior??? 1968
Bijzonder mooi gemaakt schoentje!
©Nederlands Leder en Schoenen Museum

Christian Dior?

In de database van het museum staat bij de schoen vermeld dat deze is ingezonden onder de naam Karine. Hij zou vervaardigd zijn door niemand minder dan Christian Dior maar ik heb (nog) niet kunnen achterhalen waar die gegevens vandaan komen en of ze op waarheid berusten.
De pump staat bol van de Olympische symboliek. Op het voorblad is een goudkleurige siergesp in de vorm van de Olympische ringen bevestigd. De ringen zijn opgevuld met leer in de Olympische kleuren dat in smalle banen uitwaaieren over de neus van de schoen. Wist je trouwens dat die ringen de vijf werelddelen verbeelden en tevens staan voor passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit?

Top of the world

De hak wordt gevormd door een globe, uiteraard weer een verwijzing naar het mondiale karakter van de Olympische spelen. Maar misschien is het ook wel een kleine hint naar ‘the Top of the World’ of de hoge ligging van Mexico-Stad, die voor veel uithoudingsproblemen zorgde bij de atleten afkomstig uit laaggelegen landen. Verwacht werd destijds dat de ijle lucht (Mexico-Stad ligt op 2700 m hoogte) de nodige slachtoffers en zelfs doden zou eisen. Gelukkig was dit niet het geval, hoewel vooral duursporters het erg zwaar hadden.

Globehak met spike

Ten slotte zijn onder de zool en de globehak, spikes aangebracht. Spikes zijn metalen pinnetjes die de grip vergroten. Onder atletiekschoenen zitten spikes maar bijvoorbeeld ook onder golfschoenen.

Mooie schoen

Buiten alle Olympische elementen om is het een heel erg mooi gemaakte schoen. De aandacht voor details houdt niet op bij de ornamenten op en aan de schoen. Toch is de schoen niet in de prijzen gevallen bij de I.S.D.C. Dit in tegenstelling tot onze Nederlandse atleten: er werden maar liefst drie gouden, drie zilveren en 1 bronzen medaille in de wacht gesleept. En dat ondanks het hoogteverschil!

Spikes van het merk Gola jaren '70 ©Nederlands Leder en Schoenen Museum

Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht wekelijks schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.