Sportief zomertje

fietsmeidHet is weer een sportief zomertje, dit jaar. We hebben net het EK voetballen achter de rug, nu zitten we volop in de Tour de France en eind van deze maand starten de Olympische Spelen in Engeland. Het grootste deel van de sportiviteiten gaat aan mij voorbij. Het EK heb ik nog gevolgd, hoewel de lol er wel grotendeels vanaf was, na de vroegtijdige uitschakeling van de Oranje Egoclub. De Tour de France interesseert me geen biet. Veel te dunne mannen met onthaarde benen op twee wielen. Nee bedankt.

Tour de France

Toch heb ik ooit een complete wolkbreuk doorstaan om een glimp van de Tour op te vangen. Ik werkte destijds in Tilburg en vraag me niet waarom, maar daar kwam de Tour doorheen. Volgens mij waren ze in Den Bosch gestart dat jaar. Ik vond het maar niks. Een uur heb ik staan wachten samen met andere spijbelende collega’s en binnen een paar minuten was het hele peleton voorbij. Zeiknat waren we, net als de renners. Wat een lol.

Maar dat was nog niks vergeleken bij die keer dat we op de terugweg van onze vakantie per ongeluk in Parijs terecht kwamen. Na enig zoeken zagen we een bekend punt: de Arc de Triomphe. We verbaasden ons over al die mensen langs de kant van de Champs d’Elyssées tot we tussen de volgwagens van de Tour bleken te rijden!

gabyminneboo

Gaby Minneboo

Het heeft mijn liefde voor de wielersport niet bepaald aangewakkerd. Wat ik dan weer wel leuk vind is dat het Schoenen Museum schoenen heeft van een bekende wielrenner. Via een klasgenootje van mijn zoon kreeg ik ooit de verzilverde schoenen van Gaby Minneboo. Natuurlijk had ik die schoenen liever in originele staat gehad, maar een gegeven paard…

Bekende wielrenner

Gaby Minneboo werd op 12 juni 1945 geboren in het Zeeuwse Veere en was van 1959 tot 1983 een fanatiek wielrenner. Tussen 1964 en 1983 behaalde hij ruim 150 overwinningen in wielerwedstrijden op de weg. Hij won o.a. samen met Wil van Helvoort 'de zesdaagse van Antwerpen', was wereldrecordhouder op de 50 km, werd 25 keer Nederlands kampioen en 5 keer wereldkampioen 'achter de grote motoren' in 1975, ''76, ''77, '80 en '82. In 1983 stopte hij met wielrennen. Tegenwoordig heeft hij een sportprijzen winkel in de Randstad.

Wishlist

Nu missen we ‘alleen’ nog de wielrenschoenen van Joop Zoetemelk, Jan Jansen (de wielrenner, niet de schoenontwerper!), Gerrie Kneteman, Leontien van Moorsel, Daniëlle Overgaag, en hoe al die andere Nederlandse wielrenners ook mogen heten, in onze verzameling. Dus Joop, als je nog iets hebt liggen…..

wielrenschoen 1970-1980
Wielrenschoen 1970-1980 ©Nederlands Leder en Schoenen Museum
Verzilverde wielrenschoen van gaby minneboo Nederlands Leder en Schoenen Museum
Verzilverde wielrenschoen van Gaby Minneboo ©Nederlands Leder en Schoenen Museum

Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht wekelijks schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.