Mannen en ballerina's

dandyWij vrouwen zijn gezegend. We zijn zonder twijfel het sterke geslacht: we combineren schijnbaar moeiteloos een drukke baan met een gezin en het bijbehorende huishouden. En voor de productie van kinderen hebben we, met dank aan kunstmatige inseminatie, die mannen ook eigenlijk niet meer ‘lijfelijk’ nodig.

Bevallige jurkjes en uitdagende bloesjes

Toch doen vrouwen er alles aan om mannen te laten denken dat ze niet zonder hen kunnen. Dit uit zich bijvoorbeeld in het kleedgedrag van vrouwen. Bevallige jurkjes, uitdagende bloesjes en, uiteraard, hoge hakken! Vooral die hoge hakken dragen bij aan de bevalligheid en de afhankelijkheid die het mannelijk geslacht doet denken dat vrouwen hulpeloze wezens zijn.

Veel mannen, daarentegen, lijken hun mannelijkheid vooral te willen bewijzen door zo min mogelijk aandacht te besteden aan hun uiterlijk. Een man met een goedzittend kostuum, mooie handgemaakte Italiaanse schoenen en verzorgde handen wordt door seksegenoten vaak met argusogen bekeken. En dat terwijl de meeste vrouwen dat nu juist wel waarderen in een man!

Henri VIII
Louis XIV
Mannen bepaalden de mode

Hoe anders is het in de dierenwereld. De mooiste exemplaren zijn daar juist van het mannelijk geslacht. Zij weten donders goed dat de vrouwtjes ze alleen nodig hebben voor het produceren van nageslacht en in sommige gevallen ook nog voor de opvoeding van het kroost. Het zal die vrouwtjes dan ook worst wezen of ze er goed uitzien of niet. Dat soort ijdeltuiterij is uitsluitend voorbehouden aan de mannetjes die hun seksegenoten moeten aftroeven om zich voort te kunnen planten.

replicavroeg18devrouwenschoenrodehak
Replica vroeg 18e eeuwse vrouwenschoen
met rode hak © Schoenmuseum.nl

In vroeger tijden was het heel anders. Tot de 17de eeuw waren het vooral mannen die de mode bepaalden. Zij waren het toonbeeld van macht, pracht en praal. Denk maar aan de Engelse koning Hendrik VIII en de Franse Zonnekoning Lodewijk de XIV. De laatste schijnt zelfs de hoge, rode hak aan het Franse hof geïntroduceerd te hebben  De dames deden in pracht en praal niet voor de heren onder maar waren zeker niet toonaangevend.
In de 18de eeuw schaamden de heren zich ook niet voor een kwikje en een strikje. Geborduurde vesten, zijden kousen en pofbroeken waren heel normaal. Nu zou dat als verwijfd bestempeld worden. Een roze hemd en shirt is zo’n beetje de grens voor wat als nog mannelijk beschouwd kan worden. Herenschoenen hebben allang geen hoge hakken meer en rood schijnt alleen maar te kunnen voor sneakers.

Hoge hakken voor mannen

Baptiste Giabiconi_-_Karl_LagerfeldHoe grappig is het dan dat er sinds vorig jaar ineens mannelijke aandacht is voor een, volgens de hedendaagse maatstaven, zo’n vrouwelijke dracht als hakken. Vorig jaar meldde verschillende bronnen al dat de hoge hak voor mannen in aantocht was. Zo droegen mannelijke modellen tijdens een show van Rad Hourani tijdens de New York Fashion week laarzen met hoge hakken. Karl Lagerfeld ging een stapje verder en fotografeerde zijn favoriete model Baptiste Giabicone in zijn prachtige niksie met uitsluitend een paar pijnlijk hoge stiletto’s aan zijn voeten.

JJansenherenschoen1979
Herenschoen Jan Jansen 1979