Kijk je Cultuur 2015 laat scholieren kennis maken met cultuur in de Langstraat

Lisa en Arlette.A

Museumgidsen-voor-één-dag Lisa (l) en Arlette

Dinsdag 1 december maakten leerlingen van het Willem van Oranje College uit Waalwijk weer hun jaarlijkse Kijk je Cultuur toer langs diverse culturele instellingen in Waalwijk.In totaal 108 leerlingen van 3VMBO tl, 4 Havo en 4 VWO maakten kennis met het Nederlands Leder en Schoenen Museum. In het museum konden de leerlingen aan 3 verschillende activiteiten deelnemen.

In de ontvangstzaal werd het dia klankbeeld over de geschiedenis van de Langstraatse leder- en schoenindustrie bekeken. Aan de hand van een vragenlijst werden zowel de schoenen als het goudleer in de vaste opstelling bekeken. Bovendien kregen de leerlingen een korte rondleiding in de historische leerlooierij die verzorgd werd door twee medeleerlingen in het kader van het vak CKV. De dames Lisa en Arlette van HAVO IBC hadden zich daar bijzonder goed op voorbereid en een compliment voor hun prestatie is dan ook zeker op zijn plaats!

Uit de antwoorden op de vragenlijst kwamen onder meer de volgende antwoorden en meningen van verschillende leerlingen naar boven.

crispinus en crispinianus

Crispinus en Crispinianus oftewel Sint Crispijn

Sint Crispijn

Vraag: 'Wie is Sint Crispijn?'

Sint Crispijn is de samengevoegde versie van Crispinus en Crispinianus, de beschermheiligen van de leerlooiers en schoenmakers. Sommige leerlingen dachten echter dat Crispinus een Waalwijkse schutter was. Onlogisch is dit zeker niet, want in Waalwijk is nog altijd het Crispinus en Crispinianus schuttersgilde actief.

Schoenen van ontwerpers

Vraag: 'Welke van de (ontwerpers)schoenen spreekt jou aan en waarom?'

Marieke (4havo) vindt de enkellaars van Alexander McQueen mooi vanwege het bijzondere motief. Ieke (vmbo3tl) vindt de schoenen van Jan Jansen vrij modern. De schoenen van de Vlaamse studenten van de Stedelijke Academie Sint Niklaas (SASK) zijn zeer in trek bij de scholieren. Timo en Maikel (4havo) gaan voor de schoenen van Charlotte Gillekens. Bruno Tansens’ schoenen worden ook genoemd (anoniem) vanwege de mooie kleuren. Mirte en Robin (4havo) kiezen voor de ontwerpen van Elisabeth Claes omdat ze apart zijn. Lotte (4havo) vind de vegan pump van het Engelse label ‘Beyond skin’ bijzonder. Serina (vmbo3tl) tenslotte vindt de Iron Fist pumps ‘ keimooi ‘.

11043 Alexander McQueen

Geisha booties van Alexander McQueen

Bruno Tansens

Bruno Tansens (SASK)

11136.1 beyond skin

Schoenen van vegan label Beyond Skin

Designtassen en merkschoenen

Vraag: 'Zou jij €150,- overhebben voor een leren designtas of €250,- voor een paar leren merkschoenen?’

Robin en Lavin (4havo), Anouk (AG4) en Mateus (vmbo3tl) gaan voor kwaliteit. Sven (4havo) vindt dat je stevig in je schoenen moet staan. Kyle (AG4) ervaart de uitstraling van merkschoenen als positief.

Mara (4havo), Jelle, Niels en Rick (AG4) vinden goedkopere schoenen ook mooi of geven hun geld liever aan andere dingen uit.

Schoen voor een klasgenoot

Vraag: ‘Zoek een schoen uit de collectie voor een klasgenoot.’

Rick (AG4) vindt de seventies disco schoen wel iets voor Sam. Sea vindt dezelfde schoen wel iets voor Manou die altijd vrolijk en gezellig is. Renée (4havo) zocht voor Amber een uit één stuk gemaakte schoen uit van Van Schijndel, omdat Amber niet van opvallende schoenen houdt en deze schoenen toch elegant zijn. Lavin (4havo) zocht Mexicaanse laarzen uit voor Timo omdat cowboylaarzen iets voor hem zijn. Annemijn (AG4) koos de Japanse geta met houten zool voor Anne-Mae. En last but not least koos iemand die anoniem wil blijven voor Marit (vmbo3tl) de veterschoenen met gekartelde metalen punten om op het ijs te lopen. Arme Marit, haar tenen zullen bevriezen met de open neuzen van deze kastanje fijnstamp sandalen!

00444 Van Schijndel Frans v

Schoenen uit één stuk voor Amber

02264.1mexico

Mexicaanse cowboylaarzen voor Timo

06720.2 kastanjefijnstampsc

Kastanje fijnstampschoenen voor Marit

Kom eens terug in het museum!

Vraag: ‘Wat zou je graag in het museum willen zien, waar zou je voor terugkomen?’

Veel leerlingen noemden voetbalschoenen: Diede, Sam en Joost (AG4), Wessel, Jordi en Stan (havo4) en Geert en Nick (vmbo3tl). Moderne schoenen werd ook opvallend vaak als antwoord gegeven. Manou (havo4), Martijn, Thijs, Sven, Kylle en Rick (AG4) noemden eveneens modern design.

Voor de tentoonstellingen komen graag terug Sam en Emma (AG4). Janna en Abel (havo 4) willen graag de machines die echt werken zien (elke 2de zondag van de maand zijn er demonstraties in het museum!). Pieter (4 havo) vond het filmpje leuk en Rob (4havo) de speurtocht. Thom (4havo) zou graag nog een keer uitgebreid willen komen kijken (we zijn 6 dagen per week geopend).En Jelle (AG4) vond alles wel interessant.

Hartelijk dank allemaal voor jullie antwoorden en graag tot ziens in het museum!