Kijk je Cultuur 2014

sUnsation---David-Collart1

sUnsation - David Collart #SASK
Leerlingen van het Willem van Oranje College maakten afgelopen dinsdag de jaarlijks Kijk je Cultuur toer langs diverse culturele instellingen in Waalwijk.In totaal 162 leerlingen van 3VMBO tl, 4 Havo en 4 VWO bezochten het Nederlands Leder en Schoenen Museum, waar ze 3 verschillende activiteiten kregen aangeboden.

De leerlingen bekeken het diaklankbeeld

over de geschiedenis van schoen- en lederindustrie in de Langstraat. Ze bekeken in de vaste opstelling naar de schoenenexpo's en het goudleer behang en kregen een korte rondleiding in de historische leerlooierij. De rondleiding werd gegeven door enkele medeleerlingen (Julian, Bentley, Jeffrey, Caspar, Helene en Kim, Havo ibc) die zich daarop hadden voorbereid in het kader van het vak CKV.

De demonstrateurs-voor-één-dag hadden zich heel goed op hun taak voorbereid en hebben een compliment meer dan verdiend!

Uit de vragenlijst, die de leerlingen gevraagd was in te vullen, kwam een aantal verrassende antwoorden en meningen naar boven. Hieronder een kleine greep uit de antwoorden.

Allsparks---Goscha-van-Heel

Allsparks - Goscha van Heel #SASK

Categorie Schoenen van Ontwerpers:Welke van de schoenen spreekt jou aan en waarom?

Vooral schoenen uit de mini-expositie LeerProces 4 #2014 SASK vallen in de smaak. Kim (4HA7), Myrthe (4AG4) en Tessa (4AG3) vinden de Tina Patni schoenen van David Collart mooi. Mooie vrolijke kleuren, mooie hak, roze! Tim (4Hi6) en Sanne (4Ha4) vinden juist de de fellere Supersneakyskulls van Caro Peirs mooi. Benthe (4H1) heeft meer met de Allsparks van Goscha van Heel en de moderne en kleurrijke sUnsation van wederom David Collart valt bij Iris (4AG3) in de smaak.

Designtassen en merkschoenen; Zou jij €150,- over hebben voor een leren designtas of €250,- voor een paar leren merkschoenen?

Caro-Peirs-2012--Tarzan-h

Tarzan - Caro Peirs

De meerderheid zegt volmondig: “Ja”. Yentl (4Hi7) en Daphne (4AG1) gaan voor kwaliteit. Joke (4AG2) vindt het leuk wanneer mensen het merk herkennen. Sanne (4H1) zegt ook ja, evenals Rien (4Hi6) en Maureen (4Hi7).

Enkele leerlingen geven hun geld liever aan iets anders uit, zoals Mabou (4HA4) en Nils (3Tl2). Mees (4H3) vindt het geld verspilling en Nicky (4AG1) spaart liever voor een auto.

Schoen voor een klasgenoot; Kies een schoen uit de collectie voor een klasgenoot.

Daan (4AG3) kiest voor Siebe de kleurige Tibetaanse laars uit, want die “ziet er fancy uit”. Stefanie ((4Hi6) ziet de slingbacks van Beth Levine (met de steentjes) wel zitten voor Danine

Omdat Thomas (4HA1) graag op teenslippers loopt zocht Rens voor hem Japanse geta’s uit. En Jeffrey (4Hi7) ziet het al helemaal voor zich hoe Martijn de Chinese schoentjes voor lotusvoetjes aan heeft (ai, dat zit extreem krap!)

Tina-Patni---David-Collart

Tina Patni - David Collart

Kom eens terug in het museum!Wat zou je graag in het museum willen zien, waar zou je voor terugkomen?

Sharona (4AG1) en Veerle (4AG3) willen graag schoenen van bekende mensen zien. En Inge en Jasmin (4H2) vinden Gucci en Chanel te gek.

Jessy (4Hi7) vindt de ontwikkeling van schoenen interessant en Hande (4AG3) ziet graag designerschoenen die een beetje anno-nu zijn.

Luuk (4H2), Rens (4H1) en Robin (4H3) zien graag een nieuwe collectie voetbalschoenen, terwijl Tychlo (4H3) crosslaarzen wil zien.

Kim (4AG2) en Rien (4Hi6) willen een filmpje zien over het maken van schoenen. Maar Kim, dat hebben we al hoor! In het filmzaaltje achter de kinderafdeling draait precies zo’n film. Overigens zijn er iedere 2e zondag van de maand demonstraties schoenmaken te zien in het museum.

Tenslotte wil Martijn graag hele grote schoenen zien. In de ontvangstzaal staat een schoen van de Reus van Rotterdam: maat 62!