Schatten van Schoenen - Roger Vivier

Pump-met-Choc-hakUnieke Vivier tentoonstelling in Nederlands Leder en Schoenen Museum

“Christian Dior – Shoes Created by Roger Vivier” Deze tekst is in tal van schoenen van het legendarische modehuis Dior te vinden. De uitvinder van de New Look zou echter nooit iemand anders dan een eveneens legendarische schoenontwerper hebben toegestaan om zijn handtekening naast de zijne te zetten. Een duidelijker bewijs van het enorme vertrouwen dat Christian Dior in Roger Vivier stelde, is nauwelijks vindbaar.

Sculpturale stijl

Vivier start zijn carrière in het schoenenvak wanneer hij tijdens zijn studie aan de Ecole des Beaux Arts een baantje aanneemt in de schoenfabriek van een familielid. Binnen enkele jaren maakt hij zich alle facetten van het schoenmaken eigen. Zijn studie beeldhouwen komt hem zijn hele loopbaan van pas en verklaart de karakteristieke, sculpturale stijl van zijn schoenontwerpen.

Catherine Deneuve en Brigitte Bardot

De wetten van de zwaartekracht vormen geen enkele belemmering voor Vivier, die bijzondere aandacht voor hakken heeft. Hij wordt genoemd als de uitvinder van de stiletto-hak maar zeker is hij verantwoordelijk voor de Komma hak en de Shock hak. Tevens blaast hij, medio jaren 1960, enkele al bestaande schoentypes nieuw leven in. Met deze schoentypes maakt hij actrices als Catherine Deneuve (Belle de Jour-gespschoenen, gebaseerd op de Pilgrim Buckle shoe) en Brigitte Bardot (haar bij haar Harley-Davidson passende ‘cuissardes’ oftewel lieslaarzen) onsterfelijk.

Schoen-met-Choc-hak.-Zijde Christian Dior créé par Roger Vivier 1959. Deutsches Ledermuseum Schuhmuseum OffenbachRevolutie op de schoenenmarkt

Vanaf de jaren 1930, veroorzaakt Vivier een ware revolutie op de Noord-Amerikaanse schoenenmarkt als ontwerper voor de toonaangevende fabrikanten I. Miller and Delman in New York. Al Vivier’s creaties uit die tijd worden gerealiseerd in opdracht van Laboremus, een dochteronderneming van de Duitse lederfabriek Heyl’sche Lederwerke in Worms-Liebenau. Het hoofdkantoor van Laboremus is in die tijd gevestigd op de Place Vendôme in Parijs, op slechts een steenworp afstand van het beroemde Ritz Hôtel.

Verborgen schat

Naar het werk van Vivier uit de periode vóór zijn samenwerking met Christian Dior was tot voor kort nauwelijks onderzoek gedaan. Tot een oplettende medewerker van het Deutsches Ledermuseum Schuhmuseum Offenbach een verborgen schat in de collectie ontdekte: 40 prototypes van de meester zelf, daterend uit de jaren 1930. Deze modellen vormen het kloppend hart van de tentoonstelling Schatten van Schoenen – Roger Vivier die het Nederlands Leder en Schoenen Museum vanaf 21 februari 2015 in huis heeft. De langdurige vriendschapsbanden met het Deutsches Ledermuseum Schuhmuseum maken het mogelijk om de tentoonstelling naar Waalwijk te halen. In Duitsland toonden zowel het publiek als de nationale en internationale pers enorme belangstelling voor het werk van de Franse ontwerper. Reden waarom de Duitse tentoonstelling met de naam Schuhwerke – Roger Vivier, maar liefst tweemaal werd verlengd.

Schoenen van Marlene Dietrich

De ontwerpen voor Laboremus worden in deze tentoonstelling aangevuld met unieke schoenen van het Huis Dior, ontwerpen die vervaardigd zijn onder de labels “Roger Vivier for Saks Fifth Avenue” en “Delman” en een viertal, speciaal voor Marlene Dietrich vervaardigde, pumps die in bruikleen verkregen zijn van de Deutsche Kinemathek uit Berlijn. Uiteraard zullen ook enkele Vivier modellen uit de collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum deel uit maken van de expositie.

Vivier---front-c-SchoenenBij de tentoonstelling is een drietalige (Duits -Engels-Nederlands) full colour catalogus verkrijgbaar, geschreven door de samensteller van de tentoonstelling, conservator Dr. Rosita Nenno van het museum in Offenbach.

Schatten van Schoenen - Roger Vivier: 21 februari 2015 – 28 juni 2015

Meer informatie over o.a. openingstijden en bereikbaarheid op www.schoenenmuseum.nl