NLSM wordt SLEM

3d printHet Nederlands Leder en Schoenen Museum (NLSM) huisvest een omvangrijke en zeer diverse leder- en schoenencollectie, die het rijke verleden van beide industrieën in beeld brengt. SLEM is een internationaal innovatie- en opleidingsinstituut voor leder- en schoen gerelateerde industrieën. In plaats van te focussen op de algemeen gangbare productieprocessen probeert SLEM oplossingen te vinden voor nieuwe, duurzame productie methodes al dan niet gebaseerd op historische technieken.

SLEM biedt naast een professioneel schoen innovatieprogramma en verschillende korte cursussen ook consultancy voor berijven. Tevens worden er SLEMinars (seminars) georganiseerd met betrekking tot de toekomst van de schoenindustrie.

Ingang vaktentoonstelling S.L.E.M. in 1953

Vanaf begin 2017 bundelen NLSM en SLEM hun krachten. De naam SLEM staat voor Schoenen, Leer, Educatie en Museum en is een verwijzing naar S.L.E.M. (Schoenen, Leder En Mode), de vermaarde vaktentoonsteling in 1953 die de aanzet vormde voor de oprichting van het Schoenen Museum.

Momenteel wordt er druk gewerkt aan het ontwikkelen en uitwerken van het nieuwe museum, dat naar verwachting haar deuren opent in 2019 op de nieuwe locatie aan het Raadhuisplein in het centrum van Waalwijk. Met ingang van maandag 16 januari 2017 is de voormalige locatie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum aan de Elzenweg in Waalwijk daarom voor het publiek gesloten. De vestiging blijft in gebruik voor de opslag en het beheer van de collectie.