LeerProces #2/2015 SASK

 Katrien Herdwynklein

3D geprinte hakken van Katrien Herdewyn

Vanaf 5 november exposeren studenten schoenontwerp van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten uit Sint-Niklaas (Be) designs uit diverse leerjaren in de tweede LeerProces mini-expositie van dit jaar.

SASK

De academie in Sint-Niklaas maakt deel uit van het Deeltijds Kunst Onderwijs (DKO) dat artistieke opleidingen voor alle leeftijden organiseert. Het volwassenen onderwijs biedt naast de opleidingen Mode en Textiele Kunsten ook een gespecialiseerde opleiding Schoenontwerp. Deze vierjarige deeltijd opleiding, onder leiding van Patrick Creemers en Anne Poesen, richt zich met name op het creatieve aspect dat echter wel in harmonie moet zijn met materiaalkennis, draagbaarheid en kennis van historische en culturele achtergrond van schoeisel.

Vorken en lepels

Voor editie 2 van LeerProces hebben 8 studenten uit verschillende leerjaren ontwerpen ingebracht. Uit het eerste leerjaar zijn van verschillende studenten sneakers te zien, die geïnspireerd zijn op een stad. Dezelfde studenten hebben ook schoenen gemaakt die gebaseerd zijn op het werk van een door hen zelf gekozen kunstenaar. Lauren Johnstone is vertegenwoordigd met haar Cutlery schoenen; schoenen die geheel vervaardigd zijn van vorken en lepels.

 Schoenenmuseum LeerProces 2015 2 SASK Ontwerp en c Bruno Tansens
Bruno Tansens

3D-geprinte hakken

Van Inès van Craenenbroeck, Katrien Herdewyn en Bruno Tansens zijn collecties van meerdere stuks te bewonderen. Veel aandacht is er voor materiaalonderzoek en nieuwe vervaardigingsprocédés. De met een inkjet printer bedrukte schoenen en beenkappen van Bruno Tansens en de 3D-geprinte hakken van Katrien Herdewyn zijn hier slechts enkele indrukwekkend voorbeelden van.

LeerProces #2 is t/m 15 mei 2016 te zien in het middenveld van de permanente schoenententoonstelling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum. Deelnemende ontwerpers zijn: Dieter Lannoo, Elisabeth Claes, Inès van Craenenbroeck, Kristine Dekimpe, Charlotte Gillekens, Bruno Tansens, Katrien Herdewyn en Lauren Johnstone.

LeerProces #2/2015: verlengd t/m 15 mei 2016