Tussen droom en daad - van idee naar schoen.

11992 NOVA Zaha Hadid A

Nova Shoe, Zaha Hadid by United Nude. Klik voor vergroting.

Mini expositie in het kader van de Maand van de Geschiedenis

Ieder schoenontwerp begint met een droom. De droom van de ontwerper om de mooiste, de beste of de meest bijzondere schoen van de wereld te maken. Tussen de eerste schets en het uiteindelijke ontwerp belanden talloze afgekeurde ideeën in de prullenbak. Tussen het uiteindelijke ontwerp en de productie van een schoen zitten vele voorbereidingen: het kiezen van het juiste materiaal voor bovenleer en onderwerk, de hak, de sluiting, de decoraties. Het maken van proef-modellen, het testen van deze proefmodellen en het opnieuw maken van proefmodellen waarna soms een compleet aangepast ontwerp overblijft.

00231 Karine A

"Karine", 1968. Klik voor vergroting

Droomschoenen

Vrij ontwerpen stelt de schoenontwerper in staat om zijn eigen droom in daden om te zetten. Soms zijn die dromen daad-werkelijk gedroomd en worden ze door de ontwerper vertaald naar de realiteit. Aanleiding voor ‘droomschoenen’ kan gevonden worden in een ontwerpwedstrijd, een tentoonstelling, een afstudeeropdracht, een fashion show of een geheel eigen collectie. In alle gevallen vertaalt de ontwerper zijn droom naar een echte schoen.

Maand van de Geschiedenis

In het kader van het thema van de Maand van de Geschiedenis 2015 ‘Tussen droom en daad’ toont het Schoenen Museum een selectie ‘droomschoenen’ uit eigen collectie. Sommigen zijn altijd droomschoen gebleven, anderen hebben de aanzet ge-vormd tot een commercieel ontwerp of zijn zelf als commercieel model in de winkels terechtgekomen. In geval van enkele ontwerpers heeft zijn of haar ‘droomschoen’ tot nationale of zelfs internationale erkenning geleid.

Van idee naar schoen: 1 t/m 31 oktober 2015