Nieuwe expo: De Huid als Communicatiemiddel

Afrikaans masker met scarif

Tussen 12 september 2015 en 16 mei 2016 toont het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk de tentoonstelling De Huid als Communicatiemiddel. Gastconservator Geert de Bruijn maakt in deze expositie duidelijk hoe de mens in staat is te communiceren via zijn eigen huid dan wel via bewerkte, dierlijke huid.

Tatoeage, scarificatie en brandmerken

Communicatie via de (levende) menselijke huid verloopt door middel van beeld, dat aangebracht wordt door middel van tatoeage, scarificatie, brandmerken of lichaamsbeschilderingen. De boodschappen die via de op de huid aangebrachte beelden worden overgebracht, kunnen betrekking hebben de levensfase waarin de eigenaar zich bevindt, de sociale groep waartoe de drager behoort of worden bijvoorbeeld geacht van invloed te zijn op zijn of haar viriliteit, status en/of schoonheid.

Drums en Wajangpoppen

In de tentoonstelling is ook aandacht voor vormen van communicatie via gelooide of gedroogde dierenhuid (perkament). De door De Bruijn bijeen gebrachte voorbeelden van dergelijke communicatiemiddelen zijn onder meer schilden (bijvoorbeeld van de Masaï in Kenia en Tanzania), bijbels, charters (oorkonden), muziekinstrumenten (drums) en schaduwpoppen (Indonesische Wajangpoppen). Bruiklenen zijn verkregen van het Allard Pierson Museum, het Noordbrabants Museum, het Wereldmuseum en diverse particuliere verzamelaars.