LeerProces 4 #2014 SASK

Raphaelle-Dirven-Tsuhara

Raphaelle Dirven - Tsuhara 2014
Vanaf 6 november exposeren studenten schoenontwerp van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten uit Sint-Niklaas (Be) designs uit diverse leerjaren in de vierde LeerProces mini-expositie van dit jaar.

Deeltijd Kunst Onderwijs

De academie in Sint-Niklaas maakt deel uit van het Deeltijds Kunst Onderwijs (DKO) dat artistieke opleidingen voor alle leeftijden organiseert. Het volwassenen onderwijs biedt

naast de opleidingen Mode en Textiele Kunsten ook een gespecialiseerde opleiding Schoenontwerp. Deze vierjarige deeltijd opleiding, onder leiding van Patrick Creemers en Anne Poesen, richt zich met name op het creatieve aspect dat echter wel in harmonie moet zijn met materiaalkennis, draagbaarheid en kennis van historische en culturele achtergrond van schoeisel.

Caro-Peirs-2012--Tarzan-h

Caro Peirs - Tarzan. 2012
Tarzan

Voor editie 4 van LeerProces hebben 10 studenten uit verschillende leerjaren ontwerpen ingebracht. Zo is zowel de SuperSneakySkulls collectie uit leerjaar drie als de ‘Tarzan’ schoen met gerecyclede dildo hak uit het eerste jaar van Caro Peirs (inmiddels 4de jaars student) te zien. Veel aandacht is er voor materiaalonderzoek. De met een ink jet bedrukte schoenen en beenkappen van Bruno Tansens is hier slechts één van de indrukwekkend voorbeelden van.

Jozefien-Vandermarliere
Jozefien Vandermarliere - geïnspireerd op Björk. 2011

Nederlandse studenten

Onder de geëxposeerde kunststukjes ook werk van twee Nederlandse studentes. Raphaelle Dirven (momenteel 4de jaars) toont haar Tsuhara collectie, waarvoor zij inspiratie opdeed in Zuidoost-Azië. De verwoestingen van de tsunami in 2004 verwerkte ze in haar kleurenpalet en in het schijnbaar willekeurige verloop van het onderwerk in de schachten. Goscha van Heel koos voor haar tweedejaars collectie voor het thema ‘Transformers’, wat schoeisel opleverde bestaande uit tal van losse onderdelen, die naar believe toegevoegd of verwijderd kunnen worden.

LeerProces 4 is t/m 8 maart 2015 te zien in het middenveld van de permanente schoenententoonstelling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum. Deelnemende ontwerpers zijn: David Collart, Raphaelle Dirven, Gert van Gastel, Goscha van Heel, Caro Peirs, Stefanie Rassaerts, Lies de Rijdt, Bruno Tansens, Jozefien Vandermarliere en Sandra Vanweddingen.