Topstukken

Verborgen schat; Ananaszool van Marazzini (1972)

 Marazzini 09373A
Schoen met ananasplateau van P.M.B. Klik op afbeelding voor vergroting.

Aan het begin van deze eeuw schonk een mevrouw uit Rotterdam een paar schoenen uit de jaren 1970 met een heel opmerkelijke plateauzool aan het Nederlands Leder en Schoenen Museum. De schoenen zijn ontworpen door de Italiaan Stefano Marazzini, maar de zool ontwikkelde Marazzini samen met ene meneer Pagani met wie hij samenwerkte onder de naam P.M.B. Deze informatie is afkomstig van Irma Vivaldi en Milo Bandini, de mensen achter de Italiaanse website The Historialist. Zij kwamen nieuwe informatie over de ananaszolen op het spoor die ze afgelopen week publiceerden op hun blog.

De zool is gemaakt van polyurethaan (PUR), een kunststof die destijds heel nieuw was. PUR is zacht maar toch stevig en heeft als enorm voordeel dat het heel licht is. PUR bleek in de loop der tijd echter ook een flink nadeel te hebben: het materiaal is niet erg stabiel en wordt met de jaren bros en kruimelig. Helaas is dat ook het geval bij deze bijzondere plateauzolen.

 Dankzij Irma en Milo hebben we niet alleen een klein raadsel omtrent één van onze objecten kunnen ontsluieren maar zijn we zelfs een topstuk rijker!