Topstukken

Jan Jansen - Interchangeable 1

Interchangable

Een heel aparte eend in de bijt van Jan Jansen is de Interchangeable 1. Deze prachtige schoen bestaat uit een roestvrij stalen muiltje met een uitneembare schacht van textiel. Hij maakt deel uit van de serie Interchangeable Fashions, een reeks muilen, schoenen en laarzen met uitsparingen in de schachten waarachter contrasterende delen leer, suède en/of textiel zichtbaar zijn. De uitneembare schacht van de Interchangeable 1 is vervaardigd van rood en blauw brokaat. Helaas zijn de kleuren in de loop der tijd wat vervaagd, maar desondanks blijft het ontwerp recht overeind.

De Interchangeable is een bijzonder schoentje. Hoewel Nederland zich halverwege de jaren ’60 langzaam ontdeed van de brave degelijkheid, die vanaf begin jaren ’50 de toon in de schoenmode had aangegeven, waren er maar weinig schoenfabrikanten die hun hoofd boven het maaiveld uit durfden te steken.
Eerste zelfstandige schoenontwerper

Veel schoenontwerpers kende ons land destijds nog niet. Schoenen werden niet ‘ontworpen’ door ‘ontwerpers’ maar ‘getekend’ door ‘modelleurs’. Jan Jansen was één van de eerste zelfstandige schoenontwerpers in Nederland en in elk geval de meest originele. De Interchangeable bewijst dat. JJ_zonderZijn de vorm van de neus en de hak nog typerend voor schoeisel de tweede helft van de zestiger jaren, de materiaalkeuze en de boogjes op de schacht zijn dat beslist niet. De roestvrijstalen schachten van de Interchangeables werden vervaardigd door sieradenontwerper Hans van der Heyden naar ontwerp van Jansen. De samenwerking met een sieradenontwerper mag dan misschien een vreemde combinatie lijken, het leverde wel een prachtige reeks ‘draagbare objecten’ op. Met deze reeks bijzondere schoenen maakte Jansen duidelijk dat hij niet alleen een schoenontwerper maar ook een schoenenkunstenaar is.

Christie´s eerste schoenenveiling

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum kocht de Interchangeable aan tijdens een veiling van Jan Jansen schoenen bij Christie’s op 14 februari 2007. De eerste veiling van uitsluitend schoenen die Christie’s ooit organiseerde. De veiling en de daar voorafgaande kijkdagen werden druk bezocht en vrijwel al het aangeboden schoeisel wisselde van eigenaar. Aan het succes van de veiling kan men aflezen dat het werk van Jan Jansen door velen gezien wordt als kunstobjecten en collector’s items. En dat kan beslist niet elke schoenontwerper zeggen….

Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl. waar conservator Inge Specht wekelijks schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.

interch_B_JanJansen