Topstukken

Jubileum voor Jan Jansen

Voor onze Master of Shoe Designer, Jan Jansen, is 2011 een bijzonder jaar.

Jan_in_de_jaren_60
Jan Jansen in de jaren '60
Niet alleen viert hij dit jaar zijn 70ste verjaardag, maar ook zijn vijftigjarig jubileum als schoenontwerper! Een bijzonder jubileum dat zeker niet onopgemerkt voorbij mag gaan.

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum heeft een aanzienlijke verzameling Jan Jansen schoenen, zo’n 135 verschillende modellen. Om Jans bijzondere jaar op eigen wijze luister bij te zetten, ga ik dit jaar iedere maand aandacht besteden aan één of meerdere mooie exemplaren uit onze verzameling.

De eerste schoen die ik graag in de spotlights wil zetten, is één van de eerste handgemaakte schoenen die Jan vervaardigde na zijn stage in Rome.
Jan Jansen leerde veel bij Neerlandia en Pallas

Hij was daar beland na zijn opleidingen schoenmaken aan de vakschool in Waalwijk en aan de Design Academy in Eindhoven. Jan had al veel ervaring opgedaan bij de Nederlandse schoenfabrieken Neerlandia en Pallas en vooral de opleiding in Waalwijk ging hem niet snel genoeg. Op advies van zijn vader vertok hij daarom naar Rome om zijn opleiding te voltooien.

JanJansen_Tonny_1964_smll
Tonny - Jan Jansen 1964
© Schoenenmuseum.nl
Bewondering voor de Franse ontwerper Roger Vivier

Na zijn terugkomst in Nederland begon hij zijn eigen atelier in Amsterdam waar hij deze stijlvolle roze pump maakte. Op het label in de schoen staat: Jeannot Haute Chaussure. Jans bewondering voor het werk van de Franse ontwerper Roger Vivier lag ten grondslag aan deze naam. Zijn winkel noemde hij Jeannot.

Hoewel de schoen in onze ogen een typische sixties pump is, waren de snavelvormige neus en de hak in de vorm van een komma in die tijd juist heel vernieuwend en ongewoon. En daarmee zette Jan zijn eigen trend: vernieuwend en ongewoon schoeisel werd zijn handelsmerk.

Jan maakt geen mode schoenen. Hij maakt wat hij zelf mooi vindt. En nog belangrijker: wat zijn vrouw Tonny mooi vindt. Wanneer Tonny een schoen afkeurt, komt deze niet in de collectie. De roze pump uit 1964 vond ze zeker mooi want Jan gebruikte dezelfde leest om haar trouwschoenen op te maken. De naam van de roze pump zal je dan ook niet verbazen: Tonny.

Tonny_en_Jan_Jansen
Tonny en Jan Jansen
Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht wekeleijks schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.