Topstukken

Norma Kamali

norma3-AGister kwam ik op internet een bericht tegen over Norma Kamali. Deze New Yorkse ontwerpster werkt momenteel aan haar tweede betaalbare kledinglijn. Norma is vooral bekend vanwege haar badkleding en ‘slaapzak-jassen’. vintage_norma_kamali_wedgesZo droeg Miranda in SATC The Movie een rood retro Norma Kamali badpak. Minder bekend is dat Norma ook prachtige schoenen ontwerpt en dus wordt het hoog tijd om daar eens aandacht aan te schenken.

Mijn eerste kennismaking met Norma Kamali’s schoenen was in een piepklein vintagewinkeltje in Lower Manhattan. Tussen de Beth Levine-, Charles Jourdan- en Prada-beauties in stond een paar oranje pumps van ca. 1985 dat meteen mijn aandacht trok. Het suède deel van het voorblad van deze pumps is ‘getand’ ingesneden waarna het is aangevuld met een stuk transparante kunststof, vinylite genaamd. Dit materiaal is stevig en toch soepel en dus goed te verwerken in schoenen.

Beth Levine
bijvoorbeeld (de eerste Amerikaanse die zich liet gelden als schoenontwerpster), gebruikte vaak vinylite in haar schoenen zoals in haar 1950’s spring-o-lator muilen en Race-auto uit 1966. Op dat moment in het vintagewinkeltje zei de naam Norma Kamali me helemaal niets, maar ik vond de pumps prachtig en kocht ze voor de museumcollectie.
10087-10087.1-NK-A
© Norma Kamali ca.1985
Collectie Nederlands Leder
en Schoenenmuseum

Thuis gekomen ging ik op zoek naar meer informatie over deze ontwerpster, om tot de ontdekking te komen dat ik toch wel een hele tijd onder een steen gelegen moest hebben. Kamali bleek een internationale beroemdheid!
spring-o-lator
Beth Levine Spring-o-lator muiltje, 1953, met vinylite © Schoenenmuseum.nl
Beth_Levine_Race_auto_1966
Beth Levine Race auto 1966
met vinylite © Schoenenmuseum.nl

Van mode illustrator naar schoenontwerpster

Norma Kamali werd in 1945 in New York geboren als Norma Arraez. Haar goede genen dankt ze aan haar Libanese moeder en Spaans-Baskische vader. Norma studeerde in 1964 af als mode-illustrator maar besloot wegens het geringe banenaanbod bij een internationale luchtvaartmaatschappij te gaan werken. Dankzij de fikse kortingen die ze daar kreeg op vliegtickets, was ze in staat om twee jaar lang ieder weekend naar Londen te vliegen en zich te laven aan de swingende levensstijl daar.

Parachute collectie van Norma Kamali

Deze tripjes wakkerden echter ook weer haar modegevoel aan en dat bracht haar ertoe een winkel in New York te openen waar ze o.a. kleding van Britse designers verkocht. Vrijwel tegelijkertijd ontwierp ze haar eerste eigen kledinglijn. Zowel de winkel als haar eigen collecties liepen als een trein. Daarna volgden de successen elkaar in rap tempo op en werd ze o.a. gevraagd om kostuums te ontwerpen voor de 1978-versie van The Wiz. Ze won twee Coty Awards en een aantal stukken uit haar ‘Parachute’- collectie is opgenomen in de verzameling van het New York Metropolitan Museum. Niet de minste dus, deze mevrouw Kamali.

Wanneer Kamali schoenen is gaan ontwerpen is mij (nog) niet bekend. Maar dat ze mooie schoenen maakt is wel zeker. Nu maar hopen dat ze daar ook een betaalbare lijn van gaat uitbrengen.

Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl. waar conservator Inge Specht wekelijks schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.
norma1
Norma_kamali Norma Kamali