Topstukken

Arthur Murray's Discoschoenen

Naarmate het iedere dag een beetje korter licht is, krijgt een mens steeds meer behoefte aan lichtjes, glans en vrolijkheid. Ik wel althans.
Arthur_Murrays_Discoschoen_
Arthur Murray's Discoschoen 1980
© Schoenenmuseum.nl
En Rena (Rena Breed van MFS -red) ook want zij kwam met het idee voor het onderwerp van deze blog: glitterschoenen of discoschoenen (discoschoenen huh?). Tsja waarom ook niet? Discoschoenen hebben we inderdaad en ze zijn nog hartstikke leuk ook. Het zijn Arthur Murray’s Disco Shoes om precies te zijn en ze zijn in 1980 vervaardigd. Arthur_Murray_lpOver de wreef doen vier goudkleurige leren bandjes dienst als voorblad, twee andere bandjes vormen, samen met een klein gespje, de hielpartij. De hak en de zool zijn vervaardigd van een bruine, transparante kunststof, vinylite genaamd. Hierin zijn lampjes aangebracht die door middel van beweging geactiveerd worden. De lampjes worden gevoed door een batterijtje dat in het geleng (grofweg, het deel van de zool tussen de hiel en de bal van de voet) is verstopt. Het batterijtje wordt via een adapter opgeladen.
Nadeel 1: de batterij moet ca 6 uur opladen voordat hij helemaal vol zit.
Nadeel 2; na 6 uur is de batterij al weer leeg.
Nadeel 3: de lader past niet in je envelop tasje en nadeel 4: op een volle dansvloer ziet niemand je feestverlichting. Wel grappig idee natuurlijk en in later jaren nog volop nagebootst in o.a. kindersneakers.

Beroemde dansleraar

ArthurKathryn
Arthur en Kathryn Murray
A_K_dance
Over Arthur Murray valt ook zat te vertellen. Hij is niet de bedenker of ontwerper van deze flitsende schoen maar de naamgever. Murray (1895-1991) was een beroemde dansleraar met een wereldwijde keten aan dansstudio’s. Samen met zijn vrouw Kathryn leerde  hij o.a. Eleanor Roosevelt, de Hertog van Windsor en Jack Dempsy dansen. Het echtpaar ging in 1964 met pensioen maar waren bleven nog lange tijd actief op dansgebied. Zo traden ze regelmatig op als gast in het jaren ’70 programma 'The Dance Fever Show'.  Murray’s Discoschoenen kostten destijds ƒ199,-, wat een aanzienlijk bedrag was. Er is helaas niet bekend hoeveel paar er verkocht zijn, maar in ieder geval één paar (aan het Schoenen Museum).
Jee, ik heb ineens onverklaarbare neigingen om de dvd van Saturday Night Fever voor Kerstmis te vragen. Hoe zou dat nou komen?
Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl. waar conservator Inge Specht wekelijks schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.
SaturdayNightFever