Topstukken

St. Jan de Doper slingback

St_Jan_aUniek stuk

Een uniek stuk in de collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum is een zwarte suède slingback waarop een in goud geborduurde afbeelding van de Waalwijkse Sint Jan de Doper is aangebracht. Deze Rooms-katholieke kerk (1925) in Neo-byzantijnse stijl is in Nederland de grootste in zijn soort. De Kerk heeft negentien koperen koepels en een minaretachtige toren van 67 meter. De koepels zijn bedekt met 20 duizend kilo koper.

Schoen, Leder en Mode

Voor de SLEM (Schoen Leder en Mode tentoonstelling) van 1948 maakte Frans van der Gouw sr. deze slingback. Van der Gouw was als modelleur in dienst bij Schoenfabriek Van Schijndel te Waalwijk, één van de meest gerenommeerde schoenfabrieken van de Langstraat. Van der Gouw beeldde op de schoen de toren met slechts 4 koepels af. De stenen delen van de toren en de koepels zijn aangebracht in een stiksteek. De koepels zijn gemaakt van stukjes goudkleurig leer en vastgelijmd op de suède ondergrond.

Showmodel

De slingback is een showmodel. Er is dan ook slechts één exemplaar van.Genoeg reden dus om in dit rijtje topstukken vermeld te worden!