Nieuwe aanwinsten

Dorine Christ schenkt Jan Jansen's aan jarig Schoenen Museum

Jan-Jansen-Softline-1966

Softline by Jan Jansen, 1966
Dorine Christ was jarenlang eigenaresse van de gelijknamige schoenenwinkel in de Rotterdamse Witte de Withstraat. Eén van haar vaste merken was Jan Jansen, waardoor haar winkel ook wel bekend stond als de ‘Jan Jansen winkel’. Onlangs besloot ze echter dat het genoeg geweest was en keerde terug naar haar oude liefde: textiel. Onder de naam SlofDOOR verkoopt ze tegenwoordig door haarzelf met de hand gevilte pantoffels. Unieke producten waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

De winkel in de Witte de Withstraat is verkocht, de voorraad ook. Enkele stuks hield ze achter. Zoals vijf schoenen die ze in 2007 op de speciale Jan Jansen veiling bij Christie’s kocht. Hoewel ze ze talloze malen door had kunnen verkopen, bleven ze als pronkstukken in haar winkel staan. Nu was het tijd om ook van deze schoenen afscheid te nemen. Een berichtje op Facebook, waarin melding werd gemaakt van het zestigjarig bestaan van het Schoenen Museum, bracht haar op het idee. Haar oude pronkstukken zouden een mooi verjaardagscadeau voor het museum zijn.

Jan Jansen unicaEn of het een mooi verjaardagscadeau is! De schenking bestaat uit een paar groene knooplaarzen uit 1988, een paar rood zijden pumps uit 1989 en een bandschoen van het type Softline 2 uit 1966. Deze laatste schoen is door Jan Jansen zelf met de hand vervaardigd, maar nooit in productie genomen. We kregen er ook het speciaal voor de veiling vervaardigde plexiglazen display bij. Naast de Jan Jansen schoenen bracht Dorine ook nog een door haar zelf gedragen paar rode pumps van Dick Boons uit 1989 mee. Boons ontwierp deze schoenen destijds voor Shoebaloo. Dorine, heel hartelijk dank!