Nieuwe aanwinsten

Nieuwe aanwinst: Ton Pret schoenen

pretpumps1Beste mensen,mijn naam is Ton Pret en ik ben kunstenaar van fantasieprikkelende, kleurrijke schilderijen en andere kunstobjecten. Ook schoenen zijn door mij inmiddels getransformeerd tot kunstobjecten, waarbij ik o.a. ook schoenen voor het bekende schoenenmerk Greve heb gedaan. Onlangs kwam ik te horen over jullie museum en lijkt het mij voor beide kanten wel leuk, om jullie collectie uit te breiden met een stel bijzondere Ton Pret art highheels. Indien jullie de schoenen mooi vinden en ze ook daadwerkelijk aan jullie collectie willen toevoegen, dan wil ik ze met alle plezier aan het museum schenken.

buddha there is more to explore 2

Ton Pret: Buddha, there's more to explore

Bovenstaand mailtje maakte me behoorlijk nieuwsgierig. Ton Pret? Zou ik die naam moeten kennen? Niet echt een naam die je vergeet. Zou die man écht zo heten? Of zou het een pseudoniem zijn? Het meegezonden fotootje geeft nog meer aanleiding tot nieuwsgierigheid en een afspraak is dus snel gemaakt!

Ton komt op vrijdagochtend met een doos onder zijn arm binnenwandelen. Een jeugdig uitziende man met, ja inderdaad, een prethoofd. Hij past wonderwel bij zijn kunst; met bijna kinderlijke verwondering neemt hij de omgeving in zich op.

Met dezelfde blik vertelt hij het verhaal van zijn carrière in de kunst. En dan begrijp ik ook waarom hij zo verwonderd, bijna verontschuldigend kijkt. Want tsjonge wat een verhaal!

Ton Pret voor Greve

Tot 2005 zit Ton namelijk in de pensioenverzekeringen. Niks geks wanneer hij in zijn vrije tijd zou schilderen, maar sinds hij op de lagere school uitgelachen werd om zijn tekeningen heeft hij tot dat moment geen potlood of kwast meer aangeraakt.

Maar in dat jaar 2005 komt de omslag. Ton bespreekt zijn ongenoegen over zijn werk uit tegen zijn vrouw. Op haar vraag wat hij dan zou willen doen, antwoordt hij zonder enige twijfel; ‘ik wil uitvinder of kunstenaar worden!’ In plaats van op haar hoofd te wijzen en te vragen of hij soms helemaal gek geworden is, zegt zijn vrouw kalmpjes; ‘nou ga dat dan doen!’ En aldus geschiedt. Ton laat zich op zijn 46ste uitkopen uit zijn bedrijf, koopt een paar schildersdoeken en een paar kleuren verf en slaat aan het schilderen.

Art shoes Ton Pret schoenenmuseum copy

Gewapend met één van zijn doeken gaat hij naar Amsterdam met het voornemen om wat galeries af te gaan om een oordeel over zijn werk te vragen. De eerste galeries zien er te sjiek uit naar zijn zin: die loopt hij voorbij. Bij de volgende staat de deur open. Schoorvoetend vraagt hij de eigenaar wat deze van zijn werk vindt. Moet hij doorgaan met schilderen of gaat hij beter weer terug naar zijn pensioenverzekeringen? De galeriehouder is echter heel enthousiast. Zo enthousiast dat hij Ton meteen een contract aanbiedt. En hij blijkt er oog voor te hebben want al snel belt de galeriehouder om méér werk. Het eerste doek is namelijk vrijwel meteen verkocht.

Het volgende telefoontje van de galerie is nog spannender! Ton’s werk is aangekocht door Geert Jan Jansen, de bekende kunstschilder én kunstvervalser. Jansen is zo onder de indruk van Ton’s werk dat hij hem een atelier op zijn kasteel aanbiedt, waar hij in alle rust aan een collectie schilderijen kan werken. Aan Jansen heeft Ton een deel van zijn succes te danken. Maar het meest dankt hij aan zijn onuitputtelijke fantasie en zijn bijzondere kleurgevoel. Juist datgene waar hij in zijn jeugd om uitgelachen werd, levert hem nu een aanzienlijk inkomen plus internationale erkenning als kunstschilder op!

James Bond schoenen -

James Bondschoenen; schenking van Ton Pret

Maar nu dan die schoenen. Want daar draait het in dit blog uiteindelijk om. Ton beschilderde dit bijzondere paar voor een reclame campagne van een bekend lingeriemerk. Het thema voor deze campagne was ‘James Bond’, vandaar de revolverhakken. Een voormalig Nederlands topmodel zou het egzicht van de campagne worden en dus de schoenen dragen tijdens de shoot. Zou inderdaad, want het lingeriemerk en het ex-model kregen onenigheid en Ton trok zijn kunstwerken terug uit de campagne.

En nu maken ze dus deel uit van de collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum waar we ze zullen koesteren en vertroetelen. Superleuk om een paar echte Pret kunstwerken in huis te hebben. En dan nog wel met zo’n bijzonder achtergrondverhaal! Het was overigens niet de eerste schoenenopdracht van Ton, want eerder beschilderde hij bijvoorbeeld ook ook al schoenen voor het maatschoenenmerk Greve en op zijn website vind je nog meer Pretschoenen. Have fun, eh Pret!

Pretpumps2

Dit artikel verscheen al eerder als blog op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht iedere twee weken schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.