Nieuwe aanwinsten

Maria Blaisse; Het principe van de autoband

Maria Blaisse CEen aantal jaar geleden was er een commercial op tv van een verzekeringsmaatschappij die begon met de zin ‘Als verzekeringsagent kom ik graag bij de mensen thuis’.

Dat zinnetje komt altijd bij me boven als ik een afspraak heb bij iemand uit de schoenenbranche. Vaak kijk ik mijn ogen uit, onooglijke panden die van binnen ware paleisjes blijken te zijn. Prachtige huizen, verscholen op plekken waar je het bestaan niet vermoedde of jaloersmakende locaties die je alleen uit tijdschriften kent. En dan heb ik het nog niet eens over de creativiteit die achter die gevels verscholen ligt.

Maria Blaisse
Cshoe characters
C- laarzen

Vorige week was ik bij Maria Blaisse.
In een prachtig stukje Amsterdam, waar het bovendien nog stiller was dan in mijn Brabantse achtertuin, verscholen aan een mij onbekende gracht ligt het woonhuis annex atelier van deze veelzijdige kunstenares. Al weer bijna twee jaar geleden schreef ik een blog over schoenontwerpende architecten zoals Rem D Koolhaas én Maria Blaisse. Helemaal zeker weet ik het niet meer, maar volgens mij stuurde ik Maria daarna de link naar mijn blog op en kwamen we vervolgens in contact over de C-laarzen die in het stuk genoemd werden.

C-laarzen

In ieder geval mailde ze me al een jaar geleden dat er een paar C-laarzen voor het museum klaar stonden en of ik die een keer kwam halen. Die keer was dus vorige week woensdag. Ondanks een strak schema, want eenmaal in Amsterdam probeer ik een aantal afspraken tegelijk te plannen, kwam ik meteen al een kwartier te laat bij Maria’s prachtig gelegen atelier aan. Enthousiast begroet door Maria en haar hond en de tegemoetkomende geur van warme appeltaart voelde ik me alsof ik bij een oude bekende op de koffie kwam.

Bamboo 2008 moving meshes

Ademende kunstwerken

Maria’s atelier staat vol met haar werk. Leren tassen, gebreide handschoenen, spiraalvormige gazen kunstwerkjes op een hangende glasplaat en niet over het hoofd te zien: beweegbare bamboe objecten die gaan ‘ademen’ als je in de buurt komt of van vorm kunnen veranderen als je ze omdraait.

autoband
c-schoen
Camper

Alle kunst die Maria de afgelopen jaren maakte, is gebaseerd op het principe van een autoband. Zowel de binnen- als de buitencirkel dienen als inspiratiebron voor talloze objecten en gebruiksvoorwerpen, waaronder ook de C-schoen die ze in 2008 voor het Spaanse merk Camper ontwierp.
De schacht van de C-schoen is niet alleen een prachtige halve cirkel maar vormt (voor wie ‘m nog niet doorhad) natuurlijk ook de beginletter van de bedrijfsnaam. Maria zag er zelfs een heel alfabet in, waar ze vervolgens ook een mooie foto shoot maakte. Kijk ook eens naar het leuke filmpje bij de C-laars!

Dutch Design Award

Niemand minder dan René van den Berg maakt het uiteindelijke prototype van de C-schoen, nadat eerdere pogingen van Camper zelf door Maria waren afgekeurd. De uiteindelijke schoen was wereldwijd te koop en werd in 2009 zelfs genomineerd voor de Dutch design Award!

Gele laarzen

Voor de verzameling van het Schoenen Museum kreeg ik een paar prachtige gele C-laarzen mee van Maria. Ze krijgen binnenkort een mooie plek in één van onze vitrines in de vaste opstelling.

Kuma Guna 1996 foam costumes for dance
Kuma Guna, 1996 - foam costumes for dance

Kunstboek

Bowbag 2005 felt bagVoor alle andere indrukwekkende kunst en gebruiksvoorwerpen van Maria moet je maar eens een kijkje nemen op haar website. En in het voorjaar verschijnt er een boek waarin al haar werk gebundeld wordt. Helaas kondigde ze aan, dat datzelfde boek dan ook het einde in zal luiden van haar autobandentijdperk. Het is mooi geweest, vindt ze. Maar ongetwijfeld komt er dan wel weer een andere inspiratiebron om de hoek kijken. Want volgens mij borrelt Maria nog altijd van de ideeën. En hopelijk komen daar ook weer mooie schoenen uit voort!

Dit artikel verscheen al eerder op Myfavouriteshoes.nl waar conservator Inge Specht een twee-wekelijks blog schrijft over bijzonder schoeisel uit de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum, in combinatie met opmerkelijk schoenen nieuws.