Nieuwe aanwinsten

Zeikschoentjes en oorlogssandalen

11340
Oorlogssandaal 1941

Babyschoentjes uit de periode 1939-1941

Het Schoenen Museum krijgt regelmatig kinderschoentjes aangeboden. De achtergrondinformatie bij deze schoentjes is soms nog bijna leuker dan de schoentjes zelf! Van de heer Van Bavel uit Riel kregen we drie paar schoentjes tegelijk. Hij droeg ze zelf in de jaren 1939-1941.

11338
11339
"Zeikschoentjes" 1939-1940

Zeikschoentjes

Volgens meneer van Bavel werden baby-bandschoentjes destijds in Brabant ‘zeikschoentjes’ genoemd. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken hoe die naam is ontstaan! De sandaaltjes zijn in WO II vervaardigd. Schoeisel was in mei 1940 op de bon gegaan, leer was schaars en al snel moest men zijn toevlucht nemen tot alternatieve materialen zoals textiel, biezen en hout.

Leren oorlogssandaaltjes

De kindersandaaltjes zijn echter helemaal van leer gemaakt en op grond daarvan zou ik de schoentjes nooit gedateerd hebben op 1941. De informatie van de schenker was dus enorm waardevol. Volgens zijn verhaal was zijn moeder vóór de oorlog schachtenmaakster geweest. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat ze de schachten van deze sandaaltjes zelf gemaakt heeft! Het leer voor de schoentjes is mogelijk een restant uit de schoenfabriek waar ze voorheen werkte. Helaas zal het moeilijk zijn om dat te bewijzen maar met de datering zijn we ook al heel tevreden!