Nieuwe aanwinsten

Enkellaars van Grotesque

GROTESQUE_BOOTIE_SAND2

GDS

Tweemaal per jaar vindt in de Düsseldorfer Messe de GDS plaats. Op deze enorme schoenenbeurs tonen talloze schoenbedrijven, -agenturen en – ontwerpers hun collecties voor het volgende seizoen. Detaillisten kunnen op deze beurs de nieuwe winkelvoorraad bestellen.

Olifantenoortje

Voor een conservator van een schoenenmuseum is de GDS heel interessant om contact te leggen met de diverse vertegenwoordigers en om te zien welk schoeisel interessant zou kunnen zijn om te verzamelen. Op de GDS van september 2010 viel mijn oog op een enkellaarsje van Grotesque met een omslag van gekrompen leer. Door de vorm van deze omslag en het grove karakter van het leer, werd deze enkellaars al snel omgedoopt tot ´Olifantenoortje´, maar uiteraard heeft het helemaal niets met olifantenleer of –oren te maken.

11310-a
Grotesque SS#11 - ontwerp Geert Slaats

Plantaardig gelooid runderleer

Zowel de laars als de omslag zijn vervaardigd van plantaardig gelooid runderleer. Het laarsje is afgewerkt met wax. De hak is eveneens van plantaardig gelooid leer en heeft een rubberen achterlap. Juist door de vervaardiging met plantaardige looistoffen is dit bijzondere vormgegeven laarsje een aanwinst voor de verzameling van het Nederlands Leder en Schoenen Museum. Het past prima tussen de recent verworven schoenen van OAT en Beyond Skin, die ook gemaakt zijn van materialen die minder belastend zijn voor het milieu.

Vitrine

Het laarsje van Grotesque is te zien in de vitrine met Nederlandse ontwerpers in de vaste schoenenexpositie van het museum.