Nieuwe aanwinsten

Jan Jansens in ruil voor gift KIKA

Eén van de schoenen van Mevrouw Van den B.

Troost

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum ontvangt met grote regelmaat schenkingen van mensen die hun zolder, garage of bedrijf aan het opruimen zijn. Vaak gaat het hierbij om nalatenschappen van familie of vrienden. Nabestaanden vinden het vaak moeilijk om de spulletjes van hun dierbaren weg te gooien en het is dan een hele troost als deze een vruchtbaar tweede leven in een museumcollectie kunnen hebben.

Stichting Kika

Een heel ander verhaal wordt het wanneer iemand voorwerpen wil schenken als gevolg van de eigen gezondheid. Onlangs bijvoorbeeld kregen we een bericht van een bevriende schoendetaillist uit Almere-Haven. Een van zijn cliëntes, mevrouw Van den B., is ongeneeslijk ziek en om die reden aan het opruimen geslagen. Ze is een groot liefhebster van de schoenen van Jan Jansen en zelf in het bezit van diverse paren. De bevriende detaillist opperde dat deze schoenen misschien wel een aanvulling op de collectie van het Schoenen Museum zouden kunnen zijn en nam op haar verzoek contact op met de conservator van de schoenenverzameling. In ruil voor haar, soms nog gloednieuwe, schoenen wilde mevrouw Van den B. graag een donatie aan een goed doel. Uit haar naam is dan ook een bedrag overgemaakt op girorekening 8118 van de stichting Kika (Kinderen kankervrij).

Slingback met zweefhak - schenking Mevrouw Van den B.

Complimenten van/aan Jan Jansen

Hoewel we de schoenen liever om andere redenen hadden ontvangen, zijn we er uiteraard toch heel erg blij mee. Met de tentoonstelling ‘Complimenten van/aan Jan Jansen’, die op 8 oktober a.s. geopend zal worden, voor de deur, kon de timing wat het Schoenen Museum betreft niet beter. Dit geldt echter niet voor mevrouw Van den B. die ongetwijfeld zelf nog heel lang van haar schoenen had willen genieten. Wellicht is het een heel kleine troost voor haar dat haar prachtige schoenen vrijwel meteen in een grote tentoonstelling te zien zullen zijn. Als voorproefje is in de onderstaande diavoorstelling een kleine selectie uit de tentoonstelling ‘Complimenten van/aan Jan Jansen’ te zien, waaronder uiteraard de schoenen van mevrouw Van den B.

Wij wensen mevrouw Van den B. en haar familie heel veel sterkte in de komende periode. Wilt u ook een (eenmalige) gift overmaken naar Stichting Kika? Dat kan heel eenvoudig via het formulier op de website van Kika.

Preview van de tentoonstelling Complimenten van/aan Jan Jansen 8/10/11 t/m 22/01/12