Nieuwe aanwinsten

Gespschoenen - Roger Vivier

Vivier front c SchoenenSpeciaal voor de tentoonstelling Schatten van Schoenen - Roger Vivier werden onlangs deze gespschoenen van veelkleurige zijde aangekocht. De op de 17de eeuwse 'Pilgrim buckle shoe' geïnspireerde gespschoen werd door Vivier in 1964 op de markt gebracht. In 1967 droeg Catherine Deneuve in de film  'Belle de Jour' zwarte gespschoenen van Vivier, waarna ze in de winkels niet meer aan te slepen waren!

Dorine Christ schenkt Jan Jansen's aan jarig Schoenen Museum

Jan-Jansen-Softline-1966

Softline by Jan Jansen, 1966
Dorine Christ was jarenlang eigenaresse van de gelijknamige schoenenwinkel in de Rotterdamse Witte de Withstraat. Eén van haar vaste merken was Jan Jansen, waardoor haar winkel ook wel bekend stond als de ‘Jan Jansen winkel’. Onlangs besloot ze echter dat het genoeg geweest was en keerde terug naar haar oude liefde: textiel. Onder de naam SlofDOOR verkoopt ze tegenwoordig door haarzelf met de hand gevilte pantoffels. Unieke producten waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Lees meer: Dorine Christ schenkt Jan Jansen's aan jarig Schoenen Museum

Nieuwe aanwinst: Ton Pret schoenen

pretpumps1Beste mensen,mijn naam is Ton Pret en ik ben kunstenaar van fantasieprikkelende, kleurrijke schilderijen en andere kunstobjecten. Ook schoenen zijn door mij inmiddels getransformeerd tot kunstobjecten, waarbij ik o.a. ook schoenen voor het bekende schoenenmerk Greve heb gedaan. Onlangs kwam ik te horen over jullie museum en lijkt het mij voor beide kanten wel leuk, om jullie collectie uit te breiden met een stel bijzondere Ton Pret art highheels. Indien jullie de schoenen mooi vinden en ze ook daadwerkelijk aan jullie collectie willen toevoegen, dan wil ik ze met alle plezier aan het museum schenken.

Lees meer: Nieuwe aanwinst: Ton Pret schoenen

Kinderschoentje uit de achtertuin

IMG 7614 copyDe heer Kuik uit Appingedam stuurde ons dit voorjaar een kinderschoentje dat hij zelf eens vond op een oud terrein. Het naaigaren is volledig vergaan en het schoentje bestaat uit losse onderdelen. Voor deze foto is het schoentje weer voorzichtig in elkaar geschoven.

Lees meer: Kinderschoentje uit de achtertuin

Heavy Machine

11609AAfgelopen najaar sloot schoenenwinkel LaBeuf op de Zeedijk in Amsterdam definitief de deuren. Uit de uitverkoop konden we voor een spotprijsje dit prachtige paar sandalen van het Taiwanese label Heavy Machine aanschaffen.  

Heavy machine #SS 2011. Schacht en hak: kunststof. Voering: leer.

Maria Blaisse; Het principe van de autoband

Maria Blaisse CEen aantal jaar geleden was er een commercial op tv van een verzekeringsmaatschappij die begon met de zin ‘Als verzekeringsagent kom ik graag bij de mensen thuis’.

Dat zinnetje komt altijd bij me boven als ik een afspraak heb bij iemand uit de schoenenbranche. Vaak kijk ik mijn ogen uit, onooglijke panden die van binnen ware paleisjes blijken te zijn. Prachtige huizen, verscholen op plekken waar je het bestaan niet vermoedde of jaloersmakende locaties die je alleen uit tijdschriften kent. En dan heb ik het nog niet eens over de creativiteit die achter die gevels verscholen ligt.

Lees meer: Maria Blaisse; Het principe van de autoband

O, o Ferragamo! Of de sof van een Haagse bluf nuf

Foudraaltje
Foudr open
Browsen op EBAY

Als ik een momentje voor mezelf heb, kan het voorkomen dat ik de tijd dood met wat browsen op EBay, op zoek naar dat ene paar gave schoenen, die ene schitterende jurk, kortom naar dat ene echte pareltje in die wildernis van wansmaak en dat woud van waardeloze bullen.

Soms sla ik een waanzinnige slag, zoals vorig jaar toen ik een paar fantastische gloednieuwe donkerbruine suède Yves Saint-Laurent pumps won en, even later, een antracietgrijze double-breasted winterjas met visgraatmotief, eveneens van die grote couturier. Beide met een schijnbaar tailor made pasvorm. Ongelooflijk, om een gat van in de lucht te springen, om euforisch van te worden, om van in extase te raken,...

Genoeg, u hebt zich ongetwijfeld een beeld kunnen vormen van mijn blijdschap op zo'n moment.

Lees meer: O, o Ferragamo! Of de sof van een Haagse bluf nuf