Ambacht & techniek

Introductiefilmpje

plaatje_start_video
Video gerealiseerd door Ben Smit Multimediaprodukties

Geen idee wat u kunt verwachten in het Nederlands Leder en Schoenen Museum? Kijk dan eens naar dit introductiefilmpje. U ziet niet alleen topstukken uit onze collectie maar ook onze demonstrateurs aan het werk in de looierij en schoenfabriek!

De één zijn dood...

Machines en arbeid

70091Leer en leerproducten groeien (nog) niet aan bomen. Er gaat heel wat werk aan vooraf eer we die mooie schoenen kunnen aantrekken of die prachtige bank in onze huiskamer kunnen zetten. Het bovenwerk van een schoen eist al zo´n 35 handelingen voordat het aan een zool bevestigd kan worden. Voor al deze handelingen gebruiken we tegenwoordig machines, maar desondanks speelt de factor ‘arbeid’ de hoofdrol in de kostprijs.

Bloeiperiode

Sinds de Industriële Revolutie maakt de schoen- en lederindustrie in De Langstraat een enorme bloei door. Talloze kleine en grote bedrijven bieden werk aan duizenden werknemers. Na dieptepunten in de vooroorlogse jaren en gedurende WOII wist de industrie zich in de het midden van de 20ste eeuw weer op te werken.

In de jaren´50 van de 20ste eeuw echter, krijgt de branche een fatale klap te verwerken na de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Door de import van goedkoop schoeisel uit bijvoorbeeld Italië, wordt het voor de Nederlandse schoenfabrieken zeer moeilijk om het hoofd boven water te houden. Van de 227 fabrieken met elk meer dan 200 personeelsleden, sluiten er tussen 1960 en 1980 ruim 150 hun poorten. Anno 2010 zijn de schoenfabrieken in ons land op de vingers van één hand te tellen. De andere hand is toereikend voor looierijen.

stoommachientje













Miniatuur afmaakmachientje ©Schoenenmuseum.nl
Grote gevolgen

Deze situatie heeft, behalve voor de economie en werkgelegenheid in De Langstraat, ook grote gevolgen voor het Nederlands Leder en Schoenen Museum. In 1973 neemt het bestuur het besluit om de geschiedenis van de techniek van lederbereiding en schoenfabricage tot het verzamelterrein van het museum te gaan rekenen en zo deze snel verdwijnende bedrijfstakken voor het nageslacht veilig te stellen. Een goede beslissing zoals al snel blijkt, want juist de combinatie van de afdeling Ambacht en Techniek én de afdeling Producten maakt het Nederlands Leder en Schoenen Museum zo uniek!